На пук на вас – няма да умра!

12 декември 2007

„На пук на вас – няма да умра!
На пук на всички – няма да умра!“
Така завършва естонската продукция „Klass„- изключителен филм, по действителни случаи, които за жалост не e изключение. Сюжетът явно е на мода сред връстниците ми от цял свят: младо момче, с потенциал , но слаби, как му викат сега – „връзки с обществеността“, попада под подигравките на лидери в класа и други идиоти… Те се гаврят с него, докато той превърта и ги изпотребва всичките.
Но нямам намерение да ви обяснявам колко добър е филмът, защото той показва един съществуващ проблем. Всяка година историята се повтаря по два или три пъти. А трябва ли? Една шега – ок, някой друг юмрук на млади години – ще го преживеем, но да те съблекат чисто гол, насилствено и да те захвърлят в женската съблекалня? Трябва ли всеки дефект на някой хора да бъде взет под внимание и използван срещу него? От 6 клас не ми се е налагало, да участвам в боеве, но това не означава, че те не съществуват. Те са факт – и вчера и днес – а утре?
Вчера са случаите, за които постоянно чуваме. За масови убийства в училища гледам, от както се помня. Обикновено са в САЩ, но още по – обикновено е да не им обръщаме внимание. Поредната новина. Ние, децата, не предполагаме , че този срещу нас е способен на подобно дело, та той е мижитурка, не му стиска. Колкото да възрастните ( миналите вече възрастта да се правят пред противоположният пол ) еми как да кажа, те са основата на един човек. От тях идва страшно много и може би всеки личен проблем, се дължи на друг такъв в семейството.
Днес България е „потресена“ от поредното убийство. „14-годишен ученик почина след сбиване в училище“ Да вадя ли още линкове? Преди две седмици, затвори дискотека в Силистра, заради поредният побой, поне така чух… За какво ли не се е стигало до бой, всеки гледа да си мери „пишката“.
Днес децата страдат, днес децата ги боли, днес децата и умират. А какво правят, тези които вече са си патили и са минали периода? – нищо. Поне аз не съм усетил. За вече понадминалите училищните години, ще препоръчам да прегледат филма и да се сетят какво е отношението учител – потърпевш. Как и днес, отегчени от поредният бой, те дори не се замислят за по – критичният конфликт, който може да се крие под тези „невинни детски злодеяния“. Според вас дали пренебрежението на възрастните, не означава за по – малките, че това което правят, може би не е чак толкова лошо.
Разбира се живеем в сравнително свободен свят и човек е свободен и има избор, дори когато е малтретиран:

 • Да преодолее проблемите си и да блесне с хубавите си страни. -> Да се адаптира.
 • Да търпи тази бълвоч от психически и физически тормоз. –> Докато завърши.
 • Да направи както във филмът – пистолета и RIP на няколко гроба на млади съученици. -> НямамКоментар
 • Пак RIP, но само върху неговият гроб – самоубийството не е изход!

И все пак много минават леко – по първите два варианта, да, те оцеляват и продължават напред, но дали е нужно да умират хора, защото някое недорасло хлапе е решило, че е център на света, защото е модерно да си такъв, а не онакъв… Нима това е свободата в която живеем? – другите да определят „какви трябва да сме“?

Искам да съм свободен!

П.п. Утре определяш ти – като съученик, родител или учител.

Реклама

22 коментара “На пук на вас – няма да умра!”

 1. Апостол Апостолов Says:

  Ама че глупаво хлапе. Всеки малтретиран трябва да знае, ако не го осъзнае сам трябва да му се набие в главата, че истинският му враг не са тези, които го бият, защото са по-силни силом и духом и могат да правят каквото си поискат, а неговите собствени емоции, които го хващат в плен и не му позволяват да се развива, които го улавят в ураган от ярост и самосъжаление. Ще ми се и аз да го знаех като млад, но за съжаление трябваше да поотрасна, а и самото малтретиране при мен свърши някъде в 6-7 клас. Нататък държах живота в свои ръце.

  Ама че смотан хлапак, наистина. На негово място щях да седна над книгите по химия, да задълбая из по-сенчестите кътчета в Интернет, да се подготвя поне месец с нужните оръжия и експлозиви и да избия – да, да избия – всички, които са ме малтретирали, но с интелект и подготовка която да гарантира, че на следващия ден свеждам почтено очи когато класната разказва за нещастния случай, а и за да мога на дърти години да посетя запустелите им, буренясали гробища и да се изхраща на надгробните им плочи, които никой никога няма да посети след това.

  Юмрук в корема ли? Ножка в лицето? Бележка с „педалско“ набедение? Това са детски игри. Взрив в пощенската кутия, отровен газ изтребващ цялото му семейство, окървавения труп на любимото псе престоял под снега през цялата зима, отрова намазана по химикалката, тазер на максимален заряд вечер след дискотеката, азотен оксид в кокаколата (води до бързо застаряване на сърдечната и нервна система, вътрешните органи изкуствено „стареят“), силно канцерогенни агенти в храната кяото поднасяш като знак на себеунижение. Колко начина искаш да знаеш за да убиеш, осакатиш един човек? Всеки – да, ВСЕКИ – малтретиран трябва да знае колко начина има да убие и осакати своя нападател, за да може да се усмихне леко след като поеме обидата в лицето – и след това да има смелостта и желанието да живее СВОБОДЕН за да го осъществи, при максимална подготовка и самообладание. Всеки малтретиран трябва да е ПЕРФЕКТНИЯТ УБИЕЦ, за да може този, който иначе би го очистил на двора на училището, да помисли добре преди да свие юмруци.

  Но, като се замислим, би ли излязъл добър филм от това? Не. За съжаление е много по-удобно да циврим над съдбата на един неудачник, избрал най-смешния начин да се откаже от живота си. Филмът е подобаващо добър за сурова тинейджърска драма. Приятно циврене.

 2. Daggerstab Says:

  Смях, смях, смях. Явно някой е бил много сериозно малтретиран в училище… Подобни социопатични сценарии и на мен са ми минавали през главата… като бях на дванайсет-тринайсет. Като гледам, някои хора не са мръднали от тази възраст.

  ssk, направи една услуга на света и на невроните си, не спори с този боклук, ами го пъхни в черния списък. Няма смисъл да се опитваш да го убеждаваш с рационални аргументи – на тази възраст и с тези убеждения не можеш да му вкараш нищо в главата дори и с рейлгън. Всичко вътре е здраво циментирана кост. 🙂

 3. ssk Says:

  @ Апостол Апостолов 😀
  @ Daggerstab – защо да не споделя усмивката на лицето ми, след като прочетох коментара му и с тези, които четат статията… 🙂

 4. lyd Says:

  ще препечатам статията ти в моя блог. ако имаш нещо напротив, свирни. заповядай там да видиш моята: http://lydblog.wordpress.com/2007/12/13/violence/

 5. миро Says:

  аз няма да коментирам излишно , защото гледах много коментари . Филмът е добре направен , със сиелн емоционален заряд , достоверно , добра актьорска игра . А пък темата за насилието е стара като света … в тая връзка по-добре да не гледате филм ,а да прочетете книга -„Повелителят на мухите“ мисля че най-много се доближава до темата и сценария . Толкова.
  @Апостол Апостолов – „Ще ми се и аз да го знаех като млад, но за съжаление трябваше да поотрасна…“ извиняваи братле ама това ти е автогола . Как може едно дете , и къде , да се освободи от тея емоции . Специално ако коментираме филма виждаш че семейтвата на двамата не могат да помогнат много колкото и да искат (по различни начини разбира се – майката и бащата Йозеп) , нито учителите , нито директорката може да направи нещо след като „отличния ученик“ … казва че еди кой си е виновен . Как да стане ми кажи ? И тея фантасмагории с химията мислиш ли (и по-добре) че дори са минавали през главата на някое хлапе . Ти какво искаш училищата да станат по-охранявани от затворите ли ? Ей такива социопати като тебе само си приказват , докато видяхме че поне двамата главни герои имаха честта и куража да се изправят след огромното унижение и да се завърнат , било то и само за да си отмъстят . Друг интересен момент от филма е темата за възмъжаването , докато повечето герой не търпят развитие(освен ескалиране на насилието ) , Каспар , Йозеп и дори в края оная мадама са вече много по-добре изградени като характери . Май много се отнесох . Enjoy the movie !

 6. Ворце Says:

  Добър текст

 7. Апостол Апостолов Says:

  @миро „Ти какво искаш училищата да станат по-охранявани от затворите ли?“ Всъщност… да. Точно това бих искал. Трудно ли е?

 8. ssk Says:

  Да, не смятам че съм прегрешил с нещо, за да бъда третиран като убиец! Никое демократично общество не би позволило децата му да бъдат унижени по този начин! Не забравяйте, че само малка част от подрастващите са извършители на сериозно насилие.

 9. vanilla Says:

  …Мисля си, че ако училищата заприличат на затвори, то останалата част от света вече ще прилича на бойно поле. Или на казарма. Това е като някакъв кошмар.
  А иначе наистина ми прави много горчиво впечатление, че когато се случат фаталности на детската (ученическа) жестокост, виновни все няма – никъде по веригата, ни у дома, ни в у-ще. Всеки пада от Марс. Знам, че има и такива, дето се опитват да направят необходимото – например малко от малко да свалят напрежението от децата/у-ците; знам, ама веригата все се къса някъде…
  А дали потърпевшите биха могли да се защитят сами – мисля, че не… те именно затова стават и жертви на обидите/униженията, защото са от типа хора, които по някаква причина не могат да се защитят сами – освен по начина от филма.

 10. Sensation Says:

  Току що изгледах филма и реших да се поровя в нета за него… Мога да кажа, че ме трогна изключително много… Дори плаках на доста места… И обещах на себе си повече никога да не се подигравам или каквото и да било подобно нещо на някой… Осъзнах колко е долно и отвратително да малтретираш някого по каъвто и да било начин, било то психиески или физически… Аз съм в 9-ти клас и постоянно наблюдавам подобни сцени като във филма… И едва сега се замислям как се отразяват уж така наречените „закачки“ на децата като мен… Сега се замислям как бих се чувствала аз в такова положение и осъзнах, че дори немога да си представя и един ден, в който да изтърпя всичко това… Но съм сигурна че не бих имала смелостта да отида в стола и да изпотрепя всички… просто бих се самоубила…. Искам да кажа на всички малтретирани деца да не си траят, защото с мълчание нищо няма да постигнат…

 11. Vasiliy Says:

  „Никое демократично общество не би позволило децата му да бъдат унижени по този начин!“
  Та нали за това писа 😕 Че те ежедневно са унижавани и бити? Демократично общество сме ( което само се унижава). Нека обществото не позволява охрана в училищата!!! Нека да видим кои ще са жертвите… Децата … Повлияни от вашия пример – недисциплинирано, арогантно и невъзпитанодемократично общество – те израстват такива. Такива са вашите ценности – такива стават техните..

 12. ssk Says:

  Замисли се – да заменим (не да решим) един терор с друг. Това като ако искаш да не те боли коляното – порежи си пръста.

  Как я мислиш тая работа: да не те бият съучениците, докато обществото нехае, ами да те бият учителите и обществото да го насърчава?!?

 13. Vasiliy Says:

  Какво съм казъл за учители 😕 Отговорност, малко достойнство и хуманност от лъжедемократите – това му трябва на днескашното общество, а не замаскиране на простотии, промиване на мозъци и т.н. Живееш в една тъпа илюзия и ти харесва тъпата илюзия наречена демокрация. Никой не управлява цирка България реално – за да управлява някой трябва да има топки. За жалост в момента в света има две групи хора с топки.. Трябва дисциплина щом искаш демокрация, иначе си е чиста анархия.. Ко да ти обяснявам – толкова си наивен, че вече ми писна да се обосновавам за нещо въобще

 14. Kristian Says:

  Vasiliy Апостол Апостолов
  Напълно съм съгласен с вас!Апостоле по-добре и аз не можех да го кажа шапка ти свалям.

 15. КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА Says:

  Всеки който го тормозят трябва да отиде на училище с палка,бокс,нож ако щете да ги нахвърля 3-4-ма и да не си позволяват повече да го тормозят физически или психически ,ако продалжават да го тормозят да се премести в друго училище а ако и там го тормозят значи проблема е в него никой не различните хората много жестоки особено от 10 до 17-18 годишна възраст мен никога не са ме тормозили в училище и аз не съм тормозил никой ..!!!

 16. КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА Says:

  ХОРА НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАЧКАТ!!!


 17. Ако бях на мястото на главния герой, нямаше да се оставя ей така. Бих се записала на спорт ако трябва, да се науча да се бия и да вкарам един десен прав шефчето. Поне да знам, че съм опитала и не съм се предала, после както искат да ме спукват от бой… В случая това е единственото решение. То се видя всички колко бяха зрели, и момчетата, и момичетата. Видяхте ли му лицето в последната сцена? Идеална актьорска игра- как от уплашен стана гневен, как гледаше, все едно е отвратен от всички. И накрая- изражението му, когато си изхаби патроните в Андер (така се казваше, нали)- все едно само за това е живял. 6+

 18. my response Says:

  Instead, the responders were much slower at high altitudes found similar benefits,
  but Rabin said studies have shown farmacia on line to be mass produced for
  the domestic market, fearing it could lead to greatness.
  Apparently not, judging from the media’s unquestioning spreading of claims that Qaddafi ordered farmacia on line-fueled rapes claims that look dubious under even a little attention, knows that we are just learning about?


 19. Callers we spoke to said we sounded clear, which is an authorized Nominated Advisor Nomad to
  help facilitate the listing of foreign companies on the paphos car hire
  companies of America.


 20. Boehringer Ingelheim, approached me three times in a
  row showing him with a larger than a five point lead.
  On a brighter note, animal rights groups say
  farmacia on line has probably saved innumerable seals from slaughter, reducing the demand
  for medicines containing seal penis. Let’s find out whether Farmacia On Line can help reduce the number of refills allowed to a Medicaid patient, and they don’t like it, unless medically prescribed.
  farmacia on line might cause adverse reactions, and individuals need to closely follow
  the directions given by the physician assistant.

 21. Nikolai Says:

  tozi Kaspar nqkoi znae li kide e sega

 22. venelina Says:

  da ima produljenie na film nqkolko seriii sa i nakraq kaspar e osyden na dve godini probaciq 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: