ДЕМОКРАЦИЯ, или не баш?

19 януари 2008

Една от първите искри пробудили (толкова мразеният от някои българи) американски народ да почне през 17 век Войната за независимостта е така нареченият „гербов данък“, който му е наложен от метрополията Англия. Този гербов данък облагал всичко печатано – книги, учебници, дори картите за игра. Та този презиран от някой народ е сметнал това за удар върху свободата на словото.
Днес в 21 век таченият от нас, презиран от други, български народ позволява да му бъде наложено ДДС (20%!!!) върху книгите и учебниците. Това ги прави по – трудно достъпни за хората, които имат най – голяма нужда от тях – бедното население.

Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.

Давам по 100 и нагоре лева за образованието си всяка година, над 20 лева отиват за държавата, значи вместо да ми предоставя напълно безплатно образованието тя и ми взема 20%…

Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

За да получа нещо на книжен носител обаче, трябва да платя на държавата 20%. Значи само хора, които могат да си платят могат да се възползват от правата си. Това ли е демокрацията?!? На какво основание държавата взема тези пари от хората, които четат книги или се възползват от задължителното и „безплатно“ образование – защото е вдъхновила писателя ли; или защото е направила път, по който да се пренесе книгата, нищо, че и за това си има данък. Чувствам се свободен да плащам на държавата.

П.п. Знам че нещата са субективни и погледнати по друг ъгъл изглеждат в рамките на прословутата демокрация, и все пак в първата демокрация е заложено другояче. НЯМА ЛИ КОЙ ДА НИ ОТСТОЯВА ПРАВАТА И ПОДОБНИ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ ЗАКОНИ ДА БЪДАТ ПРОМЕНЯНИ?А и за един адвокат да съди държавата си е реклама…

Advertisements

11 Коментари “ДЕМОКРАЦИЯ, или не баш?”

 1. Niolai Says:

  това е България хора


 2. Все пак, не е логично едновременно да се защитават две противоположни позиции.
  1. безплатно образование означава образование, финансирано от данъци
  2. да няма данъци означава да няма безплатно образование

  Или ще има безплатно образование, или няма да има данъци. Няма как и двете да се случат едновременно.

 3. ssk Says:

  Не съм против данъците като цяло, а против данък „СЛОВО“ – тоест ДДС върху книги и учебници – преди 300 години създателите на демокрацията са осъществили война, а днес ние си мълчим!

 4. Eneya Says:

  Данъка е абсурден.
  Иначе…
  При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
  Например ако си сирак или нещо подобно.
  А не задължително безплатно.
  Иначе съм съгласна с теб. 😉

 5. Daggerstab Says:

  Според Уикипедия са сметнали данъка не толкова за удар върху свободата на словото, колкото за удар върху местното самоуправление – „Кви са тия отвъд океана да ни слагат такива данъци?“ и по-точно „Ако ще ни облагат с данъци, трябва да имаме представители в Парламента, иначе сме не свободни граждани, а роби“. Можеш да погледнеш статията:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stamp_Act_1765

  А иначе и аз смятам, че въвеждането на ДДС върху учебниците от правителство, което твърди, че образованието му е приоритет, е меко казано тъпо

 6. ssk Says:

  Те са смятали така за всички данъци, а за този конкретно се казва, че е бил посегателство върху словото – източник учебника по История и цивилизация за 9 клас на издателство „Просвета“.

 7. a L e x Says:

  And we refuse to see
  that people overseas suffer just like we:
  Bad leadership and ego’s unfettered and free
  Who feed on the people they’re supposed to lead
  I don’t need good people to pray and wait
  For the lord to make it all straight.
  There’s only now, do it right.
  ^_^


 8. Основната идея на американците е „No taxation without representation“. Затова са възникнали и парламентите – чрез тях гражданите ограничават властта на краля и властта да налагат данъци.

  http://en.wikipedia.org/wiki/No_taxation_without_representation

  Все пак, да се твърди, че правото на свобода на словото означава липса на данъци не е консистентно с твърдението, че трябва да има безплатно образование. Иначе, всякаква аргументация против данъците ми харесва – просто тази е противоречива вътрешно.

  Например, в конституцията пише, че хората имат право на труд – също както имат право на свобода на словото. Ако правото на свобода на словото означава липса на данък върху книгите, но правото на труд би трябвало да означава липса на данък върху труда. Като се има предвид колко права са изброени в нашата конституция, то нищо не би трябвало да се облага.

  За мен това е ОК, нека нищо не се облага с данъци. Но тогава исканията за безплатно образование и други подобни няма как да се осъществят /освен ако учителите не работят без пари – което, както знаем, те не искат да правят/.

 9. ssk Says:

  При труда нещата са различни, защото там плаща работодателя а не този, който има право на труд. А и аз сам казах, че нещата са субективни и е игра на думи, 🙂


 10. Този негодник, който е сложил знак за равенство между думите „демокрация“ и „пазарно стопанство“ е най- големият мерзавец в човешката история.

 11. vdachev Says:

  Интересно е, че върху литературата 20% ДДС си остана, защото щяло да удари сериозно бюджета. В същото време ДДС за всякакви казина, игрални зали и т.н. бе мълчешком намалено. А сега познайте кой хазартен бос ръководи държавата? 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: