България има нужда от супергерой!

23 януари 2008

Напоследък все си мисля колко зле стоят нещата в България (цялостната картинка) и се чудя как може да се оправят нещата. Обръщам се към историята, чуждият опит, креативността си, която нещо не е от най – креативните. Та отскоро ми идва тази мисъл: „България има нужда от идол, от пример за подражание „.

 • Вижте кои са най – влиятелните личности в днешни дни – Бате Бойко (всички възрасти) – който натупва всичките и винаги е прав и силен и неизменно прост в изказванията си (говоря за изразните средства в разговора).
 • От друга страни идват Великите Чалга Диви (повече влияние оказват на под 20 годишните, особено на женската част). Те допринасят за нечистата любов (и аз не знам какво значи…), запиването по кръчми, боеве и тем подобни нисши човешки действия.
  П.п. Тука влиза и АЗИС, макар че бих направил отделна точка специално за него…
 • Вече дори и истинските анимирани герой са в дефицит (ето такива изрази трябва да се ползват ;)). Погледнете добродушният Шрек, не ме разбирайте погрешно и аз харесвам филмчето, но децата едно време са се старали да летят като Батман (неуспешно разбира се), а сега се опитват да си запалят газовете…. Да вярно е поучителни са историите (1, 2 и 3). Да вярно е казват, че не е важно как изглежда и се държи човек. Но стремежът към копиране на идеални герой е стремеж към развитие и самокритичност. Всеки, който възприеме, че да си небрежен, невъзпитан и гнусен е хубаво, едва ли има шанс да се промени.
 • Безспорно ако за момичетата чалгата е модел на поведение, то за по – малките момчета (макар че явно си е мания и сред женският пол) КЕЧЪТЪ е най – голямото забавление. Защо вземаме точно това от американците, при условие че има много по – полезни неща, от които да се учим. И аз съм гледал WWE и употребявах някои от фатките и много им се радвах, като бях малък. Признавам. И все пак…
  Телевизиите го излъчват за рейтинг, респективно за пари… Колко ли им струва съвестта?
 • А и се навъдиха едни анимета – нямам думи. А и тази извратения hentai -порното на кибер обществото…

Според мен на нас ни трябва някой харизматичен супер герой, който да е силен, деликатен, богат, умен и джентълмен. Герой, който да се харесва на млади и стари и всички малко или много да искат да бъдат като него. Трябва им един Идол, било то политик, филмов или анимационен герой. Просто някой, който да „насочва“ хората. Знам че звучи вулгарно, но смятам че наистина е така. И когато хората искат да са като древногръцките богове, великите войници защитили държавата, средновековните рицари, революционните изобретатели, английските дженълмени, преуспяващите американски бизнесмени – всичките олицетворени в неизмисленият днешен български пример за поведение, тогава може би България ще смени облика си.

Аз така мисля, а Вие?

Advertisements

8 Коментари “България има нужда от супергерой!”


 1. 1) В България нещата не вървят на зле, а на добре. Тоталното оплакване „колко зле е всичко“ е много типично за нацията ни и медии и блогове само го пресъздават.

  2) България няма нужда от супер герои, а от нормални хора, но НАИСТИНА нормални, всеки от които да мисли за себе си, да проявява инициатива и да действа, а не само да седи и да се оплаква и да чака да дойде някой друг да му оправи проблемите.

 2. ssk Says:

  1) Даа така нещата вървят идеално. Хората си вдигат жизненият стандарт, идва модернизация… Но аз не говоря за благосъстояние, а за живота около нас. За културата ни, за манталитета ни. Ето пример: днес някакъв „чичко“ излиза със забързана походка и ми пресича пътя, спирам се и го оставям да мине, а господинът ми се разкрещя да внимавам къде стъпвам и т.н. Отминах. Ето втори пример – ученичка изгонена от час докато стои в коридора вижда директора и почва да му крещи „Васко“ (Директорът ни се казва Васил Узунов). Избрах два много прости и неособено вредни примера от различни възрастови групи, защото ако ти говоря за основните проблеми на България, ще звучи клиширано.

  2) Българите имат нужда от пример за подражание, който да им показва, кое наистина е нормално и кое е невъзпитано и грубо, вместо „гъзарско“….

 3. egasimus Says:

  ти пък ако си мислиш, че по света не владее гъзарията… а древногръцките богове са били гадни копелета

  и прочие!

 4. vira111 Says:

  Аз намирам идеята ти са супергерой на България много хубава. Друг е въпросът какъв трябва да е той и как ще се развият нещата. Просто самата идея е оригинална, весела и свежа, можеш дори да я доразвиеш в някой разказ!

 5. pierrot Says:

  всяка група има нужда от лидер, а всеки лидер – от подходяща група. нито едното, нито другото са налице у нас. нямаме нужда от лидер, имаме нужда от лидерИ. при нас да си първи, да поемаш отговорност и да си аргументираш дайствията си е анатема…

 6. bgfall Says:

  Аз съм достоен за национален герой 🙂
  Здрав дух ( според някои не ) в здраво тяло!
  Имам желязна воля и съм непреклонен към враговете и целите си :Д
  Викам да ме изберете за премиер на следващите избори 😉

 7. Ворце Says:

  Няма нужда от герои, а от хора с „мозък“.

 8. ssk Says:

  Повярвай ми има много хора с „мозък“, но те просто не го използват или не показват, че го правят. Особено сред младите. Затова трябва да има някой, който да им покаже, че не е правилно това.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: