Ангел Грънчаров: „Правилно, „путинофоб“ съм, но не съм и русофоб.“

7 февруари 2008

Здравей опиши се накратко, като въведение. Наблегни на личният аспект, а не толкова на блогърският.

– Здравей, за себе си предлагаш да говоря? Женен, имам син на на 19 години. Ходил съм и войник. Учил съм в Русия, тогава СССР, в Санкт Петербург, тогава му викаха „Ленинград“. Като личност съм особняк, не конформист, прям, критичен, ценя приятелството, обичам философията, психологията, историята, а също много държа на истината и на свободата. За мен човешката личност с нейната свобода е най-важното. Което значи, че споделям десните политически ценности. Какво друго? Много други хубави неща мога да кажа за себе си, ала нека да бъда по-скромен 🙂 Абе с две думи: разбран човек съм като личност.
– Бих добавил, че си личност, която или я харесват или я хулят. Казваш че си демократичен, това ясно личи в блоговете ти. Но Джон Патрик е казал: „Демокрация — това е правото да направиш неправилния избор.“ Смяташ ли че хората имат нужда от някаква насока, чисто демократична?
– Аз изобщо не претендирам че съм непогрешим; често греша и след това се разкайвам; всеки греши, ако има някои хора да са ми неприятни, това са хората, които се мислят непогрешими. А за демокрацията какво да ти кажа, това всъщност е свободата; у нас сякаш има масово разочарование от демокрацията и от политиката, с голяма доза основание, но в никакъв случай не бива да се отказваме от свободата
– Действително безгрешни хора няма. Да конкретизираме за младото поколение, бъдещето на България. Ти самият имаш доста опит с него, имаш и син. Интересно ми е какво мислиш за „нас“. Почти не съм виждал теми в блога ти за тях, а съм сигурен, че имаш много да кажеш. Смяташ ли, че то упада?

– Наистина, аз претендирам, че доста добре познавам младите хора, понеже всеки ден контактувам с тях. Интересни са ми, и не смятам, че са в упадък. В криза и в безпътица е възможно да са, но това е нормално за възрастта, пък и за времето, в което живеем. Те се лутат, търсят, грешат, падат, стават, но блажени са търсещите: който тропа, нему ще се отвори. 🙂 Не знам защо си останал с впечатление, че не пиша за тях, аз пък смятам, че почти всяка моя публикация в блога е адресирана директно към младите. Постоянно ги провокирам, имам много читатели, за които зная, че са млади хора. Специална тема за това какви са днешните млади може и да нямам, но иначе поставям проблеми, които няма как да не интересуват една или друга категория млади хора.

– Смяташ че е виновно времето в което живеем. От известно време това е тема на моите разговори, напоследък и събирам в списък с проблемите в България. За мене си съм чул много мнения и предложения. Кажи ти какво мислиш за положението на страната и за това как може да се подобри. Няма да се откажа да търся отговор на този въпрос.
– У нас нещата в страната в последните години не търпят благоприятен развой, независимо от това, че външно погледнато имаме успехи: влязохме в ЕС, има напредък в икономиката и пр., но тези постижения се обезсмислят ако бъдат погледнати под друг ъгъл. Първо от сегашното и предишното правителство се пропиляват златни шансове за по-бързи темпове на растеж и приближаване към просперитета: пропиляха се много възможности, което ни обрича още поне 30-40 години да сме най-бедни в ЕС. Това е ужасно. Хората са станали граждански неактивни и апатични, налице е както казах недоверие към механизмите на демокрацията, а това е страшно. Появи се крайно неразумна вяра в бабаити като бат Бойко, които щели да ни оправят, този възход на популизма говори за израждане на усета за свобода у огромно количество съвременни българи. Това значи, че възкръсват стари стереотипи и един отвратителен манталитет от времето на комунизма, а именно очакването, че държавата ще ни реши всички проблеми и от нас се иска само да си намерим любещ и грижовен бащица, който да ни оправи. Руснаците загазиха хептен с тия илюзии, ние се движим директно след тях.
– Смяташ ли че хората търсят лидер, водач, който да ги води. От психологическа гледна точка.
– Да, човек, който не вярва в собствените сили, си търси водач, вожд, който да се погрижи за него. Много хора у нас не могат да намерят основа за една вяра в собствените сили, която означава коренен поврат в развитието на личността и решителното й тръгване по пътищата на свободата. Ако нещо особено ни е потребно сега, то е това да се култивира особено у младите хора едно по-развито самосъзнание за свобода, което ще ни приобщи към европейския ценностен космос, който именно се базира на извънредната и безусловна ценност на човешката свобода. Западът – Европа и Америка – са една единна цивилизация на свободата, към която ние трябва да принадлежим не формално, а по същество, подобно на духовна общност.
– Спомена положението в Русия. Ти си виден „путинофоб“, но какво ти е отношението към държавата, която е дала и взела много на България. Едни от най – хубавите ти спомени са от там. Това ли е причината да си толкова пламенен по тази тема или е от чисто демократична нагласа.
За това как ще се подобри положението в страната, как ще се спрат неблагоприятните тенденции, които аз обобщавам с термина „путинизация на България“, моят възглед е че трябва да се научим да разпознаваме стойностните и сериозните политици. Има такива политици, които казват истината, и точно по тази причина са неприятни на мнозинството, което обича ония, които му се подмазват, обича мошеници като бат Бойко… Има и загрижени за България политици, за жалост те не са популярни, а пък и медиите ги оплюха тотално в едни платени от мафията пропагандни кампании. Това примерно се случи с един Иван Костов например, който пак си остава по мое виждане най-сериозният и компетентен политик у нас. Правилно, „путинофоб“ съм, но не съм русофоб. Аз обичам Русия, но обичам и демокрацията, а в Русия сега е ужасно за демократично настроените и свободолюбиви хора. Там вече убиват по политически причини. Русия вече не е демократична, там е налице диктатура. Нашият път и геостратегически избор е със Запада, и то по ценностни подбуди. Когато Русия стане демократична, и с нея ще бъдем, защото там от векове се води битка между „западници“ и „изолационисти-славянофили“, всъщност между евроеизъм и азиатщина. Засега азиатщината в лицето на Путин триумфира… Не бива по глупави сантиментални причини („Русия – двойната ни освободителка“!) да си пропиляваме шансовете да заживеем нормално и цивилизовано, не сме й длъжни вечно на Русия. А за жалост днешните ни управници са готови да ни продадат на Путин. Впрочем, руските шпиони у нас правят предателството си срещу заплащане, така е било винаги, не се подвеждайте да им вярвате че всичко било заради безкористните им чувства към „освободителката“, не бъдете наивни!

– Наскоро завърши своята: „КРАТКА ЛИЧНА ИСТОРИЯ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ„, смяташ ли че е прекалено „лична“ и какво би казал ако те упрекнат, че не е обективна?
– Ами ще си помисля, че съм си постигнал целта: аз точно това исках! Аз съзнателно приех тази позиция, „обективна истина“ в историята няма. Аз смятам, че това е нещо крайно необходимо, то е изглежда едно от най-ценните неща, които съм написал в своя блог. „Обективна историческа истина“ вещае една безлична, студена, безчовечна, суха, отблъскваща човешкото е нас история – басня, която всъщност е правена по калъпа на марксистко – комунистическата историография, от която, за съжаление, още не сме се отърсили. Трябваше да бъдат казани без недомлъвки тия неща.
– Добър отговор. Следват двата ми задължителни въпроса. Какво мислиш за расизма като цяло, за етническото напрежение в България и за самите цигани? Както и коментар за събитията от лятото.
– В България засега силно етническо напрежение няма, слава Богу. За циганите какво да мисля: това е етнос, който е доста различен от нас, но това не значи, че трябва да го отблъскваме и да сме високомерни с него. Сред циганите има всякакви хора, има и свестни, има и лоши, както, впрочем, е и сред нас. 3] Angel каза: Ние сме общо взето толерантен народ, е, някои цигани ни провокират и силно дразнят, но пък се иска време тия хора да променят начина си на живот, и това, ако го забелязвате, става със всеки изминал ден. През лятото това беше „драматизация“ за отклоняване на вниманието на балъците от реалните проблеми, например скока на цените, който засяга е българи, и цигани. Нас медиите, ако си го забелязал, доста ни подценяват и постоянно разиграват разни кампании за отклоняване на вниманието; това са най-пошли манипулации, които за жалост са доста успешни при не мислещите ни съграждани. А те, уви, са едно мнозинство
– За финал разкажи някоя забавна или любопитна случка от личният / служебният живот. Нещо разпускащо.
– А сега де, как да се сетя за такава случка?! Питам едни млади хора наскоро: съществува ли българска мечта?И ми отговарят какви ли не неща, общо взето казват, че няма такава, което, между другото, е доста лошо. А един казва така: Има българска мечта! И тя е, ние, българите, си мечтаем за това: да имаме хубав, удобен и уютен дом; да имаме добре платена работа; да имаме красива и… перверзна жена, и, накрая, да имаме умни дечица! Ето това каза този младеж… Значи българинът си мечтае да има красива и развратна жена 🙂
– Така благодаря ти за отделеното време. Финални думи?
– Да мечтаем, но да не сме фантазьори.
Ето това е моето финално пожелание.

Advertisements

3 Коментари “Ангел Грънчаров: „Правилно, „путинофоб“ съм, но не съм и русофоб.“”

 1. egasimus Says:

  желая да попитам господин грънчаров знае ли какво точно означава понятието „космос“, да му напомня каква всъщност е българската „мечта“ и (искрено) да го поздравя за изумителната нищо-общност на финалните думи, и аз не мога така


 2. Изобщо не знам какво означава „космос“, съжалявам, не мога да ти задоволя любопитството 🙂 egasimus, а ти знаеш ли какво е това шега? Това е по повод зна забележката ти за „изумителната нищо-общност на финалните думи“. А това, че не можеш като мен, няма нищо чудно: аз много неща мога, които ти не можеш като мен, пък и ти сигурно можеш някой неща, които аз не мога. Няма как всички да можем еднакво всичко, така че се успокой и си живей животеца 🙂

 3. Влечугото Says:

  Уважаеми посетители, следва съобщението ми до един човек, чието име скривам. Четете и анализирайте…

  „Г-н …..,

  Пиша ви във връзка с Вашия коментар, пуснат в блога на ….. на 18 ноември:

  „Не е прилично в “чуждата” къща да се карате! И двамата си имате блогове, правете го там! Как може да си помислите, че под темата „Защо ще успеем да подобрим положението в България?” може и трябва да се джавкате.“

  Г-н ….., Вие явно сте възпитан човек и се стремите да бъдете учтив и любезен с всеки.

  Моето възпитание е далеч по-лошо от Вашето и затова ще Ви уведомя, че аз не се „джафкам“ с Грънчаров, а го изобличавам като манипулант, лъжец и измамник. И правя това именно с цел подобряването на положението в България. То не може да се подобри докато очакваме нещо добро от пропаднали и компрометирани политици, като Костов, и от техните блюдолизци и слуги.

  Одавна разбрах, че с лицето Грънчаров никакъв разумен диалог не може да се води. Въпросният господин просто е заучил един набор от клишета и ги повтаря непрестанно. Ако някой му противоречи веднага бива наречен „ченге“, „червен“, „платен агент“ и прочее. Нахалството му стигна до там, че започна да учи на демокрация и антикомунизъм дори своя съименник от Ботевград, който е бил политзатворник преди 10 ноември. (За тази своя наглост „философът“ беше „благословен“ по нашенски от изстрадалия си съименник.)

  Самият философ-марксист Грънчаров, както и сладникавите му прозрения, разбира се, са твърде нищожни, че да им се придава голямо значение. Грънчаров просто е един от многото лъжци и манипулатори, старателно изопачаващи най-новата ни история и подбутващи ни фалшиви „спасители“. Но Грънчаров явно е амбициозен, иска да е Оберманипулатор, и така успява да изпъкне сред събратята си.

  Да ви занимавам повече с въпросната персона мисля, че е излишно.

  Благодаря за добронамерения Ви коментар. Ще остана, все пак, на предишната си позиция. Защото с лъжците и мошениците може да си в добри отношения, само ако самият ти си лъжец и мошеник.

  С най-добри пожелания,
  Влечугото

  (Това е прякорът ми, лепнат от философа-марксист)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: