Защо наистина ще гласувам за Зелените

4 юли 2009

В предишната статия всичко си беше вярно, но истината сякаш не я доизказах. Ако имаше партия, която да отговаря на моите изисквания нямаше да гласувам за Зелените. За жалост няма и не е само това, няма партия, на която да имам доверие, че ще води силна политика, ще е честна и разумна и че няма да ме е срам, че ще гласувам за нея. Най- близко до желаната партия се явява тази не само еко организация.

Не вярвам, че Бат Бойко като по филмите на Чък Норис ще влезе с ритник и ще премахне корупцията и няма да разпъне чадъри над мафията. По – скоро някои хора на старата коалиция да изгърмят и да бъдат заменени с нови. Дори ако загърбим сивият сектор, икономически няма партия, която да е с достатъчно ясни цели и необходимият потенциал да управлява. Да най – близо до човешки ресурс са Синята коалици, БСП и ГЕРБ. Просто в едните си ги събират от годините (което е повлияло на преценката на хората там), а при другите експертите са влезли като надежда за власт.

Затова не искам да гласувам. Не искам да приема факта, че нямам избор в демократична страна. Фактът, че избирам по – малкото зло, или пък тези, които не сме видели още. Или сме забравили. Не ми пука толкова много дали ще управляват комунистите или другите, ако няма да има съществена разлика в управлението им. Може би вторите ще са по – малко нагли, но и за това не можем да сме сигурни.

Да, предпочитам да ме управляват десни сили, не защото в България левите са бивши комунисти и агенти, а защото дясната политика е по – близка до разбиранията ми за възход. Но аз не харесвам сините тук, защото те предимно говорят срещу БСП, както Волен говореше срещу циганите. Това не са политици, не са и хора, за които искам да гласувам.

Имах моите симпатии, моите надежди, но за няколко месеца всичко изчезна. Видях лицата и на едните и на другите. Хора, на които не бих дал да ми месят хляба, камо ли да ми създават условия да си го купувам сам.

И после дойдоха другите. Първата гражданска партия в България! Партия, която няма готовност да управлява, но и никой не очаква това от нея. Партия на новите политици. Да, те не носят костюми и не говорят коректно, както ми се иска да са всички депутати, които избирам. Но това са бели кусури в сравнение с това, което тук свързваме с политици. Млади хора, които наистина искат промяната. Хора като мен. Хора, които преди 2 години промениха България за години напред организирайки еко протестите с хилядите участници в тях.

Много от тези участници днес обаче няма да гласуват за тях. И не защото са станали по – малко „еко“ или защото са били там просто за кеф, ами защо са „статуквовисти“. Термин измислен от мен, за хора, които приемат това, което им предлагат социолозите и почват с тънките сметки. Огромна маса от хора, които не вярват, че с гласа си могат да променят нещо. Някой от тях не гласуват, а други гласуват против някого или нещо. Ако не бяха толкова много нямаше всички предизборни кампании да бяха „анти“ насочени и нямаше толкова силно да ни караха да гласуваме. Защото ако тези хора повярват в значението на гласа си вкупом, той наистина ще стане да е важен. Нямаше да го има ДПС и не само.

Капитал вчера излезе с обръщение на първа страница, в което се казва „Ако от нашите гласове нищо не зависи, защо има хора, които ги купуват?“ и са прави.

Единствено Зелените НЕ изпадат в слепи омрази, клевети, самозабравяне. Единствено те говорят нормално, макар и повече като хора. Единствено за тях знам, че ако успеят да влязат ще вземат правилните решения при гласуване на законите, ще вкарат необходимите точки в новите закони и няма да се продадат. Вярвам им, защото вече познавам 3-ма, а с 2-ма от тях успях дори да прекарам повече време и да ги опозная и това да не ме откаже да гласувам за тях.

Не, Зелените нямат ресурса да управляват. Не, Зелените нямат ефективен план във всички области. Не, Зелените няма да прокарат всички техни идеи в парламента.

Но аз и не искам това от тях. Те проста са първата стъпка към промяната, която търси България.

И ако ти не повярваш в гласа си, утре те може да не надминат дори 1%  и бъдещето да се отложи за още много години. Но ако пък наистина осъзнаеш, че от изборa ти зависи твоето бъдеще и това на децата ти може да ускориш процеса на промяна и първата гражданска партия да мине 4-те процента.

Advertisements

13 Коментари “Защо наистина ще гласувам за Зелените”

 1. ludipari Says:

  Навсякъде и винаги зелените са били левичари. Вие сериозно обърквате нещата! Всеки, който пледира за държавна намеса тук и там, е левичарска маймуна. Точно такива са и вашите зелени.

 2. Vasiliy Says:

  Те не са политици, защото за да си политик трябва да имаш психиката да си отговорен за всичко в тази страна, за действията си, за думите, за народа си ( за всеки гладуващ и нещастен човечец) – тази психика се среща изключително рядко – НЕ И В ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.. Те няма да издържат и няма да се ориентират и им личи от самолет. Един политик – лидер (не партията) се възпитава като такъв и се откроява от пълнежа в една държава. Българските политици са обикновенни хора, затова идват със засилка и се отмятат не защото търсят пари, а защото се стъписват – някой им прави „предложение, на което не могат да откажат“ и те пускат юздите на държавата и или влизат като марионетки в „подземието“ на България или си затварят очите. Те са безскруполни личности и въпреки това не издържат, а камоли един еколог. Вярвам, че са добри хора с добри намерения, но хората не гласуват за тях, не защото няма да „спечелят“ изборите, (изборите не се печелят, те не са съзтезание – самата дума печелене на изборите говори, че вие осигурявате тяхната печалба) а защото въпреки, че не могат да го обяснят хората усещат, че те не могат. Защо се засилва гласуването тази година ? Защото на хората им е писнало от Доган ли ? ЗАЩОТО СЕ НАСАЖДА МНЕНИЕТО, ЧЕ ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОМОЩ, ЧЕ СТЕ БЕЗЗАЩИТНИ И ЕДИНСТВЕНАТА ВИ СИЛА Е ЕДНА БЮЛЕТИНА И ХОРАТА, КОИТО ВИ МАНИПУЛИРАТ… ТЕ НЕ СА ЛИДЕРИ, А ИНТЕРЕСЧИИ – Всички мразим интересчиите нали? Те ви манипулират чрез медии, не чрез друго.. Не си мислете, че силата ви е само в бюлетината – да отидете да гласувате, много е забавно. Каква е реакцията на човек, чийто глас не се чува? Той интуитивно блъска по масата! Гласувайте, ако с гласа ви е направена подигравка вземете пример от нашите комшии гърците и „блъснете по-масата“! Те винаги са били крачка пред вас. Поне следвайте следите им, щом не можете сами да си пробиете път. 🙂
  Пак към зелените – добри хора с добри идеи, моят незначителен съвет е да оставят политиката и да се занимават устремено само с екология и ако политиците не им оправдаят очакванията да ги притиснат до ъгъла и да ги хванат за гушите!
  Не вярвайте на спекулации и манипулации в медиите, търсете сами истината!
  И не чакайте прекалено много от малка майка Българияр не чакайте политиците да ви оправят – ПОМОГНЕТЕ СИ САМИ!

  Успех! 🙂

 3. ssk Says:

  Зелените не са се отказали от гражданските си организации. Просто са видели, че в парламента ще имат повече власт, от колкото като граждани.

 4. Vasiliy Says:

  Нали това е демокрацията – власт на народа. Къде ви е властта така като ви гледам демокрацията е гибел на народа 😉


 5. По-добре да беше сложил заглавие: „Защо ще си хвърля гласа на вятъра“, по-подходящо щеше да е 😦

 6. pyovev Says:

  Наистина Зелените имат нужда от развитие. Но и обществото ни също има нужда.

  Истината е, че медиите филтрират много сериозно информацията, която достига до хората, искайки 3 000лв за участие в дебат и 15 000 за 10 минутно интервю.

  Къде е обективизма? Имаха ли възможност хората да разберат какви са тези Зелени?

  Аз съм отговорен, образован и опитен професионалист и един ден ще стана политик.

  Кампанията ми за 42-рото НС продължава.

  Петър Йовев
  http://www.zelenite.bg/regions/silistra

 7. ludipari Says:

  Да, хвърлихте си гласа на вятъра… Поздравявам ви. Много умен и проницателен човек сте вие. Блазе ви!

 8. ssk Says:

  Г-н Апостолов
  не съжалявам за избора си, не съм сметкаджия като вас. Да резултата не беше достатъчен, но това ще бъде променено на следващите парламентарни избори. Така, че ако се опитвате да се правите на интересен или да натяквате нещо, да знаете, че не успявате.

  Гласувам за този, който искам да спечели, не за този, който ще спечели!


 9. За да работи успешно демокрацията в една страна, политическите партии трябва да си взаимодействат с гражданските организации, а не последните да влизат директно в политиката.
  Моделът на Зелените наистина е привлекателен, но за мен е грешен, защото клони към утопията.

  Иначе съм крайно несъгласен с твърдението за пилеенето на гласове – щом човек прецени, че дадена партия ще защитава неговите интереси и че принципите и идеологията й съвпадат с неговите, съвсем нормално е да гласува за тях. Дори и да не влязат в парламента. Това са принципите на демокрацията и по подобен начин действа политическата система в голяма част от Европа. Избирателната система все още не се е опростила до двуполюснен модел (за добро или за лошо)

 10. Marto Says:

  Бях твърдо решен да не гласувам до последният ден. Ясно ми е, че която и партия да се изкачи няма да има полза за народа, а само за ядката. В крайна сметка гласувах с идеята, че коалиция е по-добре от една партия с един вожд – колкото повече вождове, толкова по-трудно ще се краде (всеки иска чергата само за себе си).

 11. ssk Says:

  Зелените като партия не зарязват Зелените като гражданска организация, просто се развиват.

 12. arrowsss Says:

  Са да гласуваш за зелените си е некво модерно, то е ясно… и те хубаво екология, ала бала, а останалите неща? Имат ли план за образователната система примерно?

 13. ssk Says:

  Яворе,
  не е до мода. Помагах им и по време на силистренската кампания, поне колкото мога.

  За образованието едва ли биха имали достатъчни сили дори ако бяха влезли да променят нещо значително. Затова и не са се изхвърляли в програмата си. Основната им надежда за образованието като нещо, което биха могли да въведат е еко информация в някои от часовете било то Биология или час на класа.

  Aко бяха минали 4% вярвам, че щяха да направят всичко възможно да променят отношението на правителството и законите към екологията в България. По всички останали въпроси биха взели едни нормални граждански позиции необвързани с нечии интереси. 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: