Не, те не ни използват

24 ноември 2009

В средновековието народът е бил горд да бъде част от голяма и силна държава, която да му носи сигурност и просперитет. Интересното, е че е изневерявал на този си идеал едва, когато общото благо опре до сериозно вдигане на данъците или обикновена липса на храна, което също не било причина за владетеля да спре. Нямало е пацифисти, на които да им пука за нечий човешки живот.

Минало времето и в Европа се появили рицари. Хора на честта с техните долсинеи. Колко те самите са вярвали в идеалите, които създават не знам, но народа ги е приел. Властниците пък ги пратили на „свещена война”, да освобождават Йерусалим, лонното на християнската вяра. Вече не се биели за територии и власт, а за запазване на извора на тези ценности. Извор, който доста добре се побрал в джобовете на рицари и имитации на такива.

Последвалият исторически период бил подвластен на науката. Хората оценявали откритията, а властниците новия свят, търговските пътища и поробените народи. Нищо странно няма в това, Европа е била малка и разпределена, а колко много имало по света още да се разпределя.

Малко по-късно дошъл и резултата от годините научен труд – технологията. Тя позволила на неколцина извратеняци да налеят на нациите си някакви странни разбирания за света и отношенията в него. Дала им и възможност за големи бели.  Германците били сърдити, че нямат колонии и трябвало да търят просперитет по-наблизо. После пък решили, че света много сурово ги осъдил. На народът пък казали просто „нация”. Да не говорим за другите държави използвали войните за техни си цели.

Днес нещата са по-сложни. На хората им е тръдно да им втълпиш каквото и да е за ролята на държавата, на християнските ценности, на науката, на нацията. Днес хората оценяват себе си, живота, спокойствието, възможностите си, докато управляващите оценяват чистият приход, който могат да вземат за 5 години при възможно най-малко главоболия. По-просто е от яденето на пица- гласува се бюджет, в който се отчитат пари за всеки сектор от живота и по малко, по малко се разпределя надолу, надолу по веригата, като се подхранва партията и нейните членове. А който има претенции за чест нека си построи замък.

Advertisements

2 Коментари “Не, те не ни използват”

  1. Vasiliy Says:

    Ценете религията и нацията, защото се е запазила 7 века под робоство и винаги е въставала по – силна от преди! Нещо нечувано. Кой друг го е направил? Вие сте безсмъртни, не защото сте „най“, а защото още с Кубрат и Аспарух и славянските племена не сте се разделяли. Затривате паметта на всички великани заради егоистичният идеал на „Американската мечта“. Героите ще станат легенди и ще бъдат забравени, а вашите внуци няма да знаят кои са, от къде идват и с какво да се гордеят… Не съм пророк.. надявам се…

  2. boshko65 Says:

    Да се гордея,това са хубави чувства.Винаги можем да намерим за какво.Обаче днес живеем с настоящите проблеми.Парите,достатачни ли са?Какво да направим щото да решим нуждите на семейството си.И тръгнаха синове и внуци да намерят подходящи условия за живот.По нататък следва кръщаване на децата с не български имена,те от своя страна не се интересуват от български език,защото той не им необходим.И така национализма няма бъдище.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: